מימוש עצמי הוא מושג ישן אך חדש ומתחדש בלקסיקון העולמי בכלל ובלקסיקון הישראלי בפרט, והוא קשור לחלק חשוב מאוד של הזהות האישית שלנו. בעולם המודרני למושג זה יש משמעות רבה עבור כל אדם. כאשר אנו מעוניינים במימוש עצמי כבני אדם, לרוב איננו מודעים לכך באופן ישיר כיוון שמדובר במעין מנגנון פסיכולוגי אשר מניע אותנו לרוב לעשייה מסוימת בחיים שלנו, בכל תחום כמעט ולמשך כל חיינו. מימוש עצמי הוא מושג חשוב בפסיכולוגיה החיובית המודרנית, ויש לו חלק עצום גם בהגות היהודית.
כיצד מגדירים מימוש עצמי?
יש כמה הגדרות למימוש עצמי. בגדול, מימוש עצמי הוא מושג הדן ביכולת של האדם לממש את הפוטנציאל האישי שלו, ולחיות חיים מספקים הנחשבים בעיניו מלאי משמעות. לפי אברהם מסלו, שהוא הפסיכולוג האחראי על תאוריית שאיפת ההגשמה העצמית, מימוש עצמי הוא המיצוי המלא של הפוטנציאל האנושי של האדם, וזהו רק חלק מהפירמידה של הצרכים האנושיים. קרל רוג'רס, אחד מאבות הזרם ההומניסטי בפסיכולוגיה, הגדיר את המימוש העצמי כתהליך שבו האדם הופך למי שהוא באמת רוצה להיות, ללא השפעה חיצונית מסוימת, אלא מכוח הטבע והרצון האישיים שלו והיכולות שלו. במילים אחרות, זוהי היכולת לממש את העצמי האמיתי של האדם, ולחיות בהתאם לערכים ולשאיפות האישיות למרות תנאי החיים השונים והחוויות שהאדם עובר בחייו.
מימוש עצמי לפי המדע והיהדות
גם המדע וגם היהדות רואים חשיבות רבה במימוש עצמי. הפסיכולוגיה החיובית טוענת שמימוש עצמי תורם לאושר, לסיפוק בחיים ולבריאות נפשית. בפסיכולוגיה, המימוש העצמי הוא חלק שבלעדיו האדם לא יכול להתפתח ואפילו לא יכול לשרוד במובנים מסוימים, משום שהמחסור במימוש העצמי יכול לגרום להתדרדרות נפשית אשר פוגעת באדם באופן עקיף גם במישור הפיזי. דוגמא לכך יכולה להיות אדם אשר חשק בעבודה מסוימת, לא הצליח להתקבל אליה ולכן הוא נמצא בתקופה של דכדוך, שאותו הוא מרגיש בגלל הפספוס של המימוש העצמי בקבלת העבודה. בגלל הדכדוך, אותו אדם הפסיק להתאמן ולאכול תזונה בריאה, מה שגרם לו לבעיות בריאותיות שונות בטווח הארוך. ביהדות, המושג מימוש עצמי קשור ברובו במושג העבודה, אשר כולל בתוכו גם את עבודת ה' וגם עבודה על המידות, ועל מימוש הפוטנציאל האישי של האדם ושימוש במישור העבודה ככלי פיזי לכך. לפי חז"ל, "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתלמוד תורה", כלומר רק לימוד התורה מאפשר חירות אמיתית ומימוש עצמי לאדם. וכיום הציבור המאמין, כל אחד בדרכו שלו, משלב את האמונה שלו ולימוד התורה יחד עם עבודה מסוימת ואפילו קריירות שונות.
איך להשיג מימוש עצמי בעבודה?
העבודה היא כלי חשוב מאוד להשגת המימוש העצמי של האדם, אך עליכם לזכור כי לא מדובר בכלי היחיד להגשמת המטרה. עבודה יכולה להיות עבודה בשכר ויכולה להיות גם כזו המצריכה מאמצים שונים מהאדם המבצע אותה. כדי להשיג מימוש עצמי בעבודה שלכם או בקריירה שאתם מבקשים ורוצים עבור עצמכם, עליכם לחפש ולמצוא עבודה המאפשרת לכם שימוש בכישרונות שלכם, עבודה שתאפשר לכם למידה, צמיחה והתפתחות אישית. פסיכולוגים שונים טוענים כי חשוב למצוא משמעות בעבודה אותה אנו עושים, ותחושת המטרה תהפוך אותה לחשובה לנו ותעניק ערך מעבר להיותה מקור הפרנסה שלנו. כדי להשיג מימוש עצמי בעבודה עליכם גם לשמור על אפקטיביות בעבודה, וכדי לעשות זאת עליכם לבצע אותה ביעילות ולהשקיע בה את מיטב המאמצים הפיזיים והמנטליים לפי הצורך. לדוגמה, מורים העובדים באופן עצמאי יכולים לעשות זאת על ידי שימוש בכיתות להשכרה, שיספקו להם מקום לבצע בו את עבודתם ללא הפרעה. כמו כן, כדי לשמור על הפרודוקטיביות בעבודה, עליכם ללמוד ניהול זמן נכון ולשלב אותו במקום העבודה וגם בחיים האישיים. מעבר לכך, כדאי לשאוף לעצמאות ולאוטונומיה בעבודה, ובצורה זו תוכלו גם לקבל משוב חיובי על ההישגים בעבודה, מה שיתרום לכם למימוש העצמי. סביבת עבודה תומכת שבה אתם מנהלים יחסים טובים עם הממונים עליכם ועם שלנו לעבודה תתרום אף היא להגשמה עצמית.
כיצד הגשמה עצמית משפיעה על מצב הרוח שלנו?
רגשות הם כמו כדור שלג או גלגל, ובו כל רגש מוביל לרגש אחר ובעקבות זה להתנהגות אחרת שלנו. לכן, למימוש העצמי יש השפעה חיובית או שלילית ניכרת על מצב הרוח ולהיפך. כאשר אתם מרגישים שאתם מממשים את הפוטנציאל שבכם, וחיים בהתאם לערכים ולרצונות שלכם, אתם חשים סיפוק, גאווה ואושר. רגשות אלו מובילים לרוב לעלייה בביטחון העצמי ובהערכה העצמית. לעומת זאת, כשאתם מרגישים שאתם מבזבזים את הפוטנציאל שלכם או שאתם חיים את חייכם בניגוד לערכים ולרצונות שלכם, עלולים להופיע רגשות קשים יותר כמו תסכול וכעס, אשר יכולים להוביל אתכם למצבים של דיכאון וחרדה. מימוש עצמי הוא מפתח חשוב לאושר הפנימי שלכם וגם לבריאות הנפשית התקינה של כל אדם. מימוש עצמי הוא מושג אישי מאוד והוא שונה בהגדרתו מאדם לאדם: עבור חלק מהאנשים המימוש העצמי יגיע ממקום העבודה, מניהול זמן נכון ומהגשמת מטרות ויעדים, ואצל אנשים אחרים המימוש עצמי יגיע דווקא מהתקשורת ומהיחסים עם האנשים סביבו. חשוב להבין שמושג זה משתנה גם בתקופות החיים של האדם, ולרוב הוא גם מעוצב על ידי השפעות חיצוניות כמו אמונה, תרבות והסביבה.
לסיכום
מימוש עצמי הוא מושג מרכזי בפסיכולוגיה החיובית, אשר משפיע על חלקים נכבדים מהזהות של אדם וגם על מצב הרוח שלו. הוא מתאר את מיצוי הפוטנציאל שבכל אחד וליכולת לחיות על פי הערכים והשאיפות החשובים לכל אדם. מימוש עצמי בעבודה ובחיים תורם לתחושת משמעות, לסיפוק ולאושר. לפיכך, חשוב לשאוף להגשמה עצמית הן ברמה האישית והן ברמה המקצועית.