בחיים המורכבים שלנו, כל דבר כמעט יכול להשפיע על הצעדים שאנחנו נוקטים, על הבחירות שלנו ואפילו על מערכות היחסים שאנחנו יוצרים ומבססים. הערכה עצמית, חיובית או שלילית, משפיעה גם היא על כך לא מעט, ובשביל אלה המתמודדים עם ביטחון עצמי נמוך מדובר באתגר של ממש. עם זאת, ההכרה בהשפעתה העמוקה של ההערכה העצמית על התחושה שלנו, על ההתנהלות שלנו ובייחוד על הסיפוק הכללי שלנו, היא הצעד הראשון להעצמה אישית ולפיתוח הערכה עצמית חיובית ובריאה יותר. רוצים להגשים את עצמכם אבל מתמודדים עם ביטחון עצמי ירוד? המאמר שלפניכם יספק לכם את המידע שעשוי לעזור לכם לבסס ביטחון עצמי ולהערכה עצמית בריאה יותר.
מהי הערכה עצמית?
הערכה עצמית היא מעין "מצפן פנימי" המנחה את תפיסת הערך העצמי שלנו, וכתוצאה מכך גם את ההחלטות שאנחנו מקבלים בחיים ואת ההתנהלות שלנו. הערכה עצמית מושפעת מרגשות, מחוויות ומהשתקפויות אישיות שמעצבים כולם יחד את היחס שלנו כלפי עצמנו. המומחה להערכה עצמית מוריס רוזנברג הגדיר את ההערכה העצמית כ"יחס סימפטי או לא סימפטי כלפי העצמי", ולפיו היא משקפת את הגנטיקה שלנו, את האישיות, את החוויות שצברנו לאורך החיים, את בריאותינו, את הגיל שלנו, את המחשבות שלנו ואת התקשורת הבין-אישית, שאותה אנחנו מייצרים ביום יום. כחלק חשוב בנפש שלנו שהוא דינמי ומתפתח באופן תמידי, הערכה עצמית אינה קבועה אלא ניתנת לעיצוב מחודש ולשיפור. לא אחת קורה, אגב, במסגרת מרכז הערכה לצורך בחינת מועמדים לתפקיד מסוים, הנערך באחד מתוך מגוון חדרי ישיבות בנתניה להשכרה, שאותם מועמדים נשאלים לגבי ההערכה העצמית שלהם. תשובתם מלמדת רבות על אודותיהם ועל אודות פרמטרים מרכזיים וחשובים בחיים שלהם, כמו גם יכולתם להשתלב בהצלחה באותו תפקיד.למה חשוב לטפח הערכה עצמית?
טיפוח הערכה עצמית לא נוגע רק בתחושה הטובה שהיא יוצרת אצלנו, זוהי השקעה חשובה לעתיד המשפיעה מאוד על היבטים שונים של חיינו, כולל קידום בעבודה. אנשים עם הערכה עצמית בריאה וחיובית נוטים יותר לדחוף את עצמם, להתמודד עם אתגרים ולהפגין חוסן אל מול כישלונות, כשהם נתקלים בכאלה. עובדים עם הערכה עצמית חיובית יודעים כיצד להתמודד גם ברגעים של משבר וקושי, יודעים להציג את ההישגים שלהם ולפעול בביטחון כדי להתקדם בקריירה שלהם. בסיס חזק להערכה עצמית מוביל לחשיבה חיובית, משפר את היכולת לקחת אחריות ותפקידי מנהיגות, תכונות שמעסיקים מחפשים לעיתים קרובות כאשר הם בוחנים מועמדים לתפקידים שונים.
אילו דברים משפיעים על ההערכה העצמית שלנו?
הערכה עצמית מושפעת מגורמים שונים שיכולים להיות להם השפעה גדולה על הרווחה הכללית שלנו. הינה כמה מהגורמים שעשויים להשפיע על ההערכה העצמית:
- אינטראקציות חברתיות: למשל, כיצד אנחנו תופסים את עצמנו ביחס לאחרים, וגם הפידבקים שאנחנו מקבלים מהסביבה יכולים להשפיע רבות על ההערכה העצמית שלנו.
- הישגים אישיים: הצלחות והישגים בתחומי חיים שונים, כמו אקדמיה, קריירה ושלל מטרות אישיות, יכולים לתרום באופן חיובי להערכה העצמית שלנו.
- דימוי גוף: מראה גופני וכיצד אנשים מרגישים לגבי הגוף שלהם יכול להיות בעל השפעה גדולה על האופן שבו אנשים רואים את עצמם.
- חוויות חיים: חוויות עבר, בייחוד טראומטיות או שליליות, עלולות לעצב את התפיסה העצמית שלנו כשלילית.
- השפעות תרבותיות וחברתיות: נורמות, ציפיות וסטנדרטים תרבותיים וחברתיים יכולים להשפיע על תפיסת האדם את עצמו.
- דיאלוג פנימי: למחשבותיהם ולאמונותיהם הפנימיות של אנשים יש משמעות רבה בעיצוב ההערכה העצמית.
מהן ההשלכות של חוסר הערכה עצמית?
לחוסר הערכה עצמית, או הערכה עצמית ירודה, יכולות להיות השלכות המשפיעות על היבטים שונים בחיים. למשל, פעמים רבות הערכה עצמית ירודה עשויה לבוא לידי ביטוי בתחושה של ספק עצמי וחוסר התאמה, המעכבים אפשרות לצמיחה ולהגעה להישגים חשובים בחיים. אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה עלולים להירתע מלרדוף אחר מטרותיהם, בין אם במערכות יחסים, בקריירה או כחלק מהתפתחות אישית, שכן הם מחזיקים באמונה עמוקה שהם אינם ראויים להצלחה או לאושר. מגבלה עצמית זו עלולה להוביל להחמצת הזדמנויות, לפוטנציאל בלתי ממומש ולמעגל מתמשך של חשיבה שלילית.
נוסף על כך, אנשים בעלי ערך עצמי נמוך עשויים למצוא את עצמם נאבקים ומשקיעים אנרגייה רבה כדי ליצור קשרים בריאים עם אחרים ולשמור עליהם. פחד מדחייה או שיפוטיות יתר עלולים לעכב את יכולתם להביע את עצמם בצורה אותנטית, וכתוצאה מכך לגרום לבידוד חברתי או למערכות יחסים מתוחות. מעבר לכך, אנשים שיש להם הערכה עצמית ירודה עשויים למצוא את עצמם במערכות יחסים מניפולטיביות או רעילות, מכיוון שהם מסתפקים בפחות ממה שמגיע להם בשל אמונה שהם אינם ראויים לכבוד ואהבה אמיתית.
מהן ההשלכות של אובר הערכה עצמית?
בעוד שרמת הערכה עצמית בריאה היא בדרך כלל חיובית, הערכה עצמית מנופחת מדי או לא מציאותית יכולה להוביל לתוצאות שליליות. הערכה עצמית גבוהה מדי עלולה להוביל לנטיות נרקיסיסטיות, כלומר אנשים המתמקדים בעצמם יתר על המידה והדבר הופך אותם לחסרי אמפתיה לאחרים. במקרים קיצוניים פחות, אנשים שיש להם הערכה עצמית מופרזת יכולים למצוא את עצמם מתקשים ליצור קשרים בריאים ומכיוון שהם עשויים לתעדף את הצרכים והרצונות שלהם על פני אחרים. השלכות נוספות לאובר הערכה עצמית הן חוסר הסתגלות, היעדר יכולת לקבל ביקורת בונה, קושי בהתמודדות עם כישלון ובידוד חברתי.
כך נדע שההערכה העצמית שלנו בריאה
הערכה עצמית בריאה ניכרת בתפיסה עצמית מאוזנת ומציאותית. ולכן, אנשים שיש להם הערכה עצמית חיובית מכירים הן בחוזקות והן בחולשות שלהם מבלי להיות ביקורתיים כלפי עצמם יתר על המידה או יהירים באופן לא מציאותי. הם יכולים להציב מטרות בנות השגה ולפעול לקראתן מתוך תחושה של אמונה ביכולות שלהם. נוסף לאלה, הערכה עצמית בריאה באה לידי ביטוי ביכולת להתמודד עם ביקורת בצורה בונה, תוך שימוש במשוב ככלי לצמיחה במקום לראות בו התקפה אישית.
לצד כל אלה, יחסים בין אישיים מספקים לנו תובנות חשובות באשר להערכה העצמית שלנו. הערכה עצמית בריאה מטפחת קשרים חיוביים עם אחרים, מכיוון שכשאנשים מרגישים בטוחים בערכם הם יכולים להביא את עצמם לביטוי בצורה אותנטית. מערכות יחסים משמעותיות תורמות לתחושת שייכות ולקבלה ומחזקות דימוי עצמי חיובי. אלה המוצאים את עצמם משגשגים במישור האישי ובמישור המקצועי ומתמודדים עם אתגרים בביטחון ובנוחות, סביר מאוד שההערכה העצמית שלהם בריאה. לאלה המחפשים סביבה מתאימה לאינטראקציות מוצלחות, חדרי ישיבות בראשון לציון להשכרה מציעים מרחב מקצועי המעודד שיתוף פעולה ותורם להערכה עצמית בריאה באמצעות עשייה חיובית.
כיצד נוכל לשפר את ההערכה העצמית שלנו?
כדי לשפר את ההערכה העצמית, יש לפעול בכמה מישורים. תחילה, יש להבין את החוזקות ואת החולשות וליצור תפיסה עצמית שהיא מאוזנת. הגדרת ציפיות ריאליות ויעדים קטנים ברי השגה היא דרך נוספת, וגם הימנעות מפרפקציוניזם. ההבנה כי טעויות הן דרך ללמוד היא חשובה מאין כמותה בדרך לשפר את ההערכה העצמית, וגם הידיעה כי דימוי עצמי הוא משהו שיכול להתפתח עוזרת אף היא לא מעט. מומלץ מאוד להימנע משיח פנימי שלילי, והשתדלו לראות בכל אתגר הזדמנות. כדאי להזכיר לעצמנו את ההישגים וההצלחות שלנו ולדאוג לטפח מערכת יחסים חיובית עם הגוף שלנו, כולל עיסוק בפעילות גופנית שעוזרת להגביר את הביטחון העצמי. אפשר, בין היתר, לבחור מקומות מסוימים, כמו כיתות להשכרה, כדי לחזק את אותו דימוי עצמי חיובי ולערוך מפגשים שונים העוזרים לטפח מערכות יחסים עם אחרים. מומלץ לתרגל גם מדיטציה ולעסוק בכל פעילות שהיא הגורמת לתחושה טובה.
לסיכום
הערכה עצמית בריאה או כזו שלא, היא לא משהו שנולדים איתו. היא מושפעת מאירועי חיים שונים, מחוויות ואפילו מגנטיקה ובהחלט אפשר לחזק אותה. בנייה וטיפוח של הערכה עצמית בריאה הכרחיים לעתיד טוב ומאושר יותר ויש דרכים רבות לעשות את זה, בין אם לבד ובין אם בעזרתם של אחרים.