ראשי » בלוג » זכויות עובדים – מה שמגיע לכם לפי החוק

זכויות עובדים – מה שמגיע לכם לפי החוק

אם גם אתם עובדים שכירים או עתידים להתחיל עבודה במקום חדש, עליכם לדעת כי יש זכויות בסיסיות המגיעות לכם. אם אתם מעסיקים המנהלים צוות עובדים, חשוב מאוד להכיר את הזכויות של העובדים שלכם ולוודא שאתם אכן מממשים אותן. בואו ננסה להבין מהן בכלל זכויות עובדים ומהן זכויות עובדים בישראל, מהם תנאי העסקה של עובדים, אילו זכויות מגיעות לכל עובד, איך זה קשור למוסד לביטוח לאומי ועוד.

 

מהן זכויות עובדים?

זכויות עובדים הן למעשה זכויות בסיס המגיעות לכל עובד על פי חוק במדינות דמוקרטיות. זכויות העובד הן מגוונות ונוגעות לתחומים שונים, החל משלב ההעסקה ועד לחיי היום יום במקום העבודה. בין הנושאים העיקריים הנוגעים לזכויות עובדים אפשר למצוא הסכמי עבודה, תשלום שכר מינימום על פי המוגדר בחוק, דמי נסיעה, מועדי תשלום קבועים, הודעה מוקדמת במקרה של פיטורים, ימי חופשה וכן הלאה. כמובן שזכויות אלו משתנות ממדינה למדינה, ולכן חשוב להכיר את החוק הרלוונטי במדינת ישראל.

 

מהן זכויות העובדים בחוק הישראלי?

ממש כמו במדינות אחרות בעולם, זכויות העובדים בחוק הישראלי נוגעות לתחומים רבים, החל משלב ריאיון העבודה ועד לתום העסקה בעקבות פיטורים או התפטרות. זכויות העובדים בישראל הן מתקדמות למדי ומבטיחות העסקה הוגנת. למעשה, בהרבה מאוד מקרים, כאשר זכות כזו או אחרת של עובד מופרת, הוא עשוי להיות זכאי לפיצוי כספי גבוה, ואף ללא הוכחת נזק. על כן, חשוב מאוד שעובדים יהיו מודעים לכלל הזכויות שלהם ויידעו איך לעמוד עליהן. מנגד, מעסיקים חייבים להכיר אותן לעומק ולהיות בטוחים שהם מספקים אותן לעובדים שלהם. כך למשל, אם מעסיק דורש מעובדים שלו להגיע למתחם חללי עבודה בראשון, לצורך העניין, הוא יהיה חייב לשלם להם בעבור הנסיעות, וזוהי רק דוגמה אחת.

 

תנאי העסקה של עובד

עוד לפני שנדבר בהרחבה על זכויות נפוצות שצריך להכיר, חשוב להכיר את אחת הזכויות הבסיסיות ביותר – הודעה על תנאי ההעסקה. על פי חוק, כל עובד זכאי להודעה מסודרת על תנאי ההעסקה שלו כפי שפורט בהסכם העבודה. לפי החוק למעסיק יש חודש ימים החל מתחילת העבודה כדי למסור את תנאי ההעסקה המסודרים של העובד. במקרים שבהם לא נמסרת לעובד הודעה מסודרת כזו, חובת ההוכחה תחול על המעסיק ובמקרים כאלו רשאי בית הדין לעבודה לפסוק לטובת העובד פיצוי שיכול להגיע עד לסכום של 15,000 שקלים גם ללא הוכחת נזק.

 

אילו זכויות מגיעות לכם?

בואו נדבר בהרחבה על כמה מהזכויות הבסיסיות והחשובות ביותר המגיעות לעובדים בישראל. שימו לב – זוהי רשימה חלקית בלבד וחשוב להכיר לעומק את כל הזכויות.

 

זכות לפרישה מהעבודה

בישראל מעוגן גיל הפרישה בחוק והיום הוא עומד על 67 לגברים ו-62 לנשים. כאשר מגיעים לגיל הזה, זכאים בעצם לכל הזכויות הניתנות בגיל הפרישה, לרבות תשלומיי הפנסיה. נשים וגברים כאחד זכאים נוסף לאלה גם לפרישה מוקדמת בגיל 60 ואז ניתנות רק חלק מהזכויות. פרישה לגמלאות היא תהליך פורמלי לשכירים המזכה עובדים בפיצויי פיטורים. פרישה היא גם זכות של עצמאים על פי החלטתם.

 

זכות לקצבה חודשית לאחר אובדן כושר עבודה

במצבים של אובדן כושר עבודה, העובד למעשה מאבד את היכולת לפרנס את עצמו ואת משפחתו. במקרים רבים, אובדן כושר עבודה עשוי לזכות בקצבה חודשית קבועה, בין אם מביטוח לאומי ובין אם מביטוחים פרטיים. נוסף לכך, יש רכיב אובדן כושר עבודה בביטוח הפנסיוני שאותו מחויב המעסיק להפריש לעובד.

 

הזכות להפסקות בעבודה

כל עובד זכאי לקבל הפסקות בעבודה בהתאם לאורך יום העבודה, שבוע העבודה וסוג העבודה. הפסקות שירותים או תפילה ניתנות לעובדים בלי קשר להפסקות רגילות. הפסקות ניתנות לעובדים המועסקים לפחות 6 שעות ביום בעבודות כפיים, ובעבודות שאינן עבודות כפיים בין 9-8 שעות ביום. מתן ההפסקה על ידי המעסיק הוא בגדר חובה ואסור לוותר על זה.

 

ימי חופש שנתיים

על פי חוק עובדים זכאים לצבור ולנצל ימי חופשה בתשלום בהתאם לוותק שלהם בחברה. המעסיק רשאי לבחור מתי העובד ינצל את ימי החופש וכן לקבוע מראש חופשה מרוכזת. כמו כן, למעסיק אסור לדרוש מהעובד לצאת לחופש על חשבון ימי חופשה שטרם נצברו. במקרים שבהם העובד אינו מורשה לצאת לחופשה על פי חוק, אפשר להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה. עובדים יכולים נוסף לכך להחליט שלא לממש ימי חופש ולקבל עליהם תשלום.

 

ימי חג, ימי אבל ובחירות

עובדים בישראל זכאים לשכר מלא בעבור ימי החג הקבועים בצו ההרחבה ובגין יום בחירות או ימי אבל. עובד שאינו מקבל שכר בעבור ימים אלו, רשאי לתבוע את המעסיק שלו בגין הלנת שכר. נוסף לכך, עובד שעבד ביום חג ולא קיבל את הגמול שלו הוא זכאי בגין עבודה בחגים ומועדים, רשאי לתבוע את ההפרש בין השכר שלו הוא זכאי לבין השכר ששולם בצירוף פיצויי הלנת שכר.

 

זכות להגנת שכר

חוק הגנת השכר הוא חוק מתקדם ומקיף הנוגע בהיבטים חשובים בהקשר של השכר המשולם לעובדים בישראל. החוק מדבר על הדרכים שבהן השכר צריך להיות משולם, על הגנה מעיקול או שיעבוד של המשכורת, על המועד החוקי לתשלום השכר, על פיצויים במקרים של הלנת שכר, על המועד של תשלום קצבאות, על ניכויים המותרים מהשכר ועוד.

 

ימי מחלה ודמי הבראה

על פי חוק, כל עובד בישראל זכאי ליום וחצי מחלה תמורת כל חודש שבו עובדים את כל ימי העבודה. בסך הכול, מדובר בזכאות של 18 ימי מחלה בשנה ועד למקסימום של 90 ימים. עובד הנעדר מעבודה בשל מחלה זכאי לתשלום מהמעסיק החל מהיום השני להיעדרות ואפשר להשתמש בימים אלו גם לטובת טיפול בבן משפחה. עובד אינו זכאי לפדות בכסף את ימי המחלה, אלא אם חל הסכם עבודה או הסכם קיבוצי שקובע אחרת. כמו כן, עובדים שהשלימו שנת עבודה אחת לפחות במקום עבודתם זכאים לדמי הבראה בהתאם לוותק שצברו.

 

הפרשות לפנסיה

כל עובד שמלאו לו 21 ועובדת שמלאו לה 20 זכאים להפרשות לביטוח פנסיוני. משנת 2017 שיעור ההפרשות עומד על 18.5 אחוזים שמתוכם שישה אחוזים הם על חשבון העובד. העובד זכאי לבחור את הגוף הספציפי שבו יופקד הכסף וכן את סוג הביטוח הפנסיוני. עובד אינו רשאי לוותר על הזכות הזאת או למנוע את הניכוי מתוך שכרו לשם כך.

 

שכר גובהו ומועדו

מעסיקים חייבים לשלם לעובדים שלהם את שכר המינימום הקבוע בחוק לפי תשלום חודשי או שעתי. נכון להיום הסכום עומד על 5,571.75 שקלים לחודש או 30.61 שקלים לשעה. כמו כן, מעסיקים חייבים לשלם את שכר העובדים החודשיים בתום החודש עבורו משולם השכר. לעובדים בשכר שעתי, יומי או על פי תפוקה יש לשלם בתום מחצית החודש.

 

הודעה מוקדמת ושימוע לפני פיטורים

מעסיקים המעוניינים לפטר עובד, חייבים לעשות זאת במתן התראה מראש ובכתב בלבד. המעסיק רשאי לוותר על עבודת העובד בתקופת ההודעה המוקדמת ולסיים את ההעסקה באופן מיידי וזאת בתנאי ששילם לו שכר מלא בגין תקופה זו. כמו כן, לפני פיטורים מעסיק חייב לקיים שימוע לעובד ובו יוצגו הנימוקים לפיטורים והעובד יכול להשמיע טיעונים בעד המשך העסקה. המעסיק מחויב לתת לעובד זימון בכתב בזמן סביר לפני התהליך ולנמק בו את הטענות כנגד העובד.

 

זכויות לעובדים עצמאים

אומנם, לעובדים עצמאים שאינם שכירים יש פחות זכויות, אבל זה לא אומר שאין להם זכויות כלל. עובדים עצמאים זכאים לקבלת מגוון קצבאות מביטוח לאומי לרבות קצבת ילדים, מזונות, שארים, קצבת מילואים ועוד. חשוב מאוד לזכור כי בניגוד לשכירים, כדי לממש את כל הזכאויות הללו, העובד העצמאי חייב לדאוג לתשלומים למס הכנסה ולביטוח לאומי בעצמו. עובדים שלא יעשו זאת מסתכנים בכך שבבו העת לא יהיו זכאים לקצבאות השונות.

 

זכויות עובדים רפואיות

זכויות עובדים רפואיות הן זכויות המגיעות לעובדים שנפגעו במקום העבודה, בדרך אליה או בדרך ממנה הביתה ולאלו שעובדים במה שמוגדר "סביבת עבודה מזיקה". הזכויות והפיצויים השונים מגיעים גם למי שסובל מאובדן כושר עבודה, מבעיה נפשית או פיזית הפוגעת בכושר ההשתכרות של העובד. יש זכויות רפואיות נפוצות ומוכרות יותר כדוגמת ימי מחלה הניתנים על פי חוק לכל עובד, בעוד זכויות אחרות, כמו הכרה בתאונת עבודה או אובדן כושר עבודה, הן כאלו שמקבלים רק לאחר תהליך מורכב יותר.

 

כיצד מתקשר לכך ביטוח לאומי?

הגוף שבעצם אחראי על מימוש הזכויות הרפואיות הוא המוסד לביטוח לאומי. כאמור, יש מצבים שבהם הזכויות ניתנות בקלות ובאופן אוטומטי, למשל אם עובד נעדר לזמן מוגבל מהעבודה בשל פציעה, אז המוסד לביטוח לאומי מפצה אותו על ימי העבודה שהפסיד. לעומת זאת, יש מצבים מורכבים יותר שבהם העובד יידרש להוכיח פגיעה כדי לקבל פיצויים. במקרים האלו יש תהליך סבוך הכולל בדיקה של ועדה רפואית מוסמכת שמטרתה היא לבחון את מצבו הרפואי של המטופל. בלא מעט מקרים, עובדים המעוניינים לממש זכויות מול ביטוח לאומי, בוחרים לקחת ייצוג של גורמים משפטיים מוסמכים המכירים לעומק את המערכת ואת האתגרים ועוזרים לקדם את התהליך בצורה טובה ומהירה.

 

זכויות עובדים – פטור ממס

באופן כללי כל עובד בישראל מחויב בתשלום מס הכנסה על ההכנסות ממקום העבודה. עם זאת, יש לא מעט מקרים המביאים לפטור חלקי או מלא מתשלום מס וגם זה משהו שחשוב להכיר. מעבר לנקודות זיכוי שונות שניתנות לעובדים במצבים שונים ומפחיתות את גובה המס שיש לשלם (למשל להורים לילדים מתחת לגיל חמש), יש לא מעט מצבים רפואיים ספציפיים המאפשרים פטור חלקי או מלא מתשלום מס. הזכויות הללו אינן ניתנות באופן אוטומטי וחשוב מאוד לפעול כדי לממש אותן.

 

נוסף לכך, עובדים עצמאיים צריכים להכיר את האפשרות להזדכות על ההוצאות המוכרות שלהם כדי להפחית את תשלום המס. למשל, עובד עצמאי המפיק כנסים ואירועים, זכאי לתשלום מס מופחת בגין ההוצאות הללו.

 

לסיכום

חשוב מאוד להכיר בזכויות העובדים המגיעות לכם בחוק, גם בתור עובדים שכירים החייבים לעמוד על כלל הזכויות שלהם וגם בתור מעסיקים כמובן. אם גם אתם מעסיקים המחפשים מקום עבודה נוח ומזמין שיאפשר לכם להעניק את מלוא הזכויות לעובדים שלכם, כאן תוכלו למצוא חללי עבודה בנתניה לעבודה נוחה ופרודוקטיבית לצד מבחר של חדרי ישיבות להשכרה. רוצים לדעת עוד? צרו קשר למידע נוסף ונשמח לחזור אליכם עם הפרטים המלאים.

תפריט
דילוג לתוכן