ראשי » בלוג » פרילנסר: מה זה אומר והאם זה מתאים לך?

פרילנסר: מה זה אומר והאם זה מתאים לך?

אם פעם הבחירה הטבעית הייתה לעבוד כשכירים באותה משרה במשך שנים, היום האלטרנטיבה – עבודת פרילנס – נהיית יותר ויותר מקובלת. לרבים החוששים לעבור מעבודה כשכירים לעבודה עצמאית למרות שרוצים את השינוי הזה, כדאי לדעת שלפעמים היתרונות עולים על החסרונות. אם גם אתם מחפשים גיוון תעסוקתי ובעיקר רוצים להיות אדון לעצמכם, יכול מאוד להיות שעבודה כפרילנסרים עשויה להתאים לכם. אז איך מתחילים לעבוד כפרילנסרים, מה היתרונות והחסרונות של צורת עבודה זו ולמי היא מתאימה? הינה כל מה שחשוב לדעת לפני שעושים שיפט לצורת העבודה שלכם.

 

מה זה פרילנסר?

פרילנסר הוא איש מקצוע המציע שירותים מסוימים באופן עצמאי. הפרילנסר פותח עוסק במס הכנסה וכשהוא רשום כעסק, פטור או מורשה, הוא יכול על פי חוק למכור שירותים ומוצרים ולקבל עליהם כסף, הכול כמובן בהתאם לחוקי מס הכנסה ולכללי דיווח על הכנסות והוצאות. פרילנסר יכול לתת שירותים בכל תחום שהוא וגם ביותר מתחום אחד. פרילנסר יכול להיות בונה אתרים, מעצב גרפי, כותב, צלם ולעסוק בכל משלח יד. כל עוד העבודה מול הלקוחות נעשית דרך חשבונית ולא דרך העסקה ישירה, יחסי עובד מעביד ותלוש שכר היא נחשבת עבודת פרילנס.

 

איך מתחילים להיות פרילנסר?

כדי להתחיל לעבוד בתור פרילנסר, קודם כל צריך להחליט שזה מה שרוצים לעשות. עוד לפני החלק הטכני, חשוב להבין אילו שירותים בדיוק אנחנו יכולים לתת, באיזו קונסטלציה וכמה נרצה לגבות על אותם שירותים. לאחר שרואים שיש היתכנות ראשונית, אפשר לעבור לחלק הבירוקרטי ולפתוח עוסק פטור או מורשה (בהתאם להכנסות הצפויות). זהו לא תהליך מסובך או מורכב מדי ואפשר לעשות אותו באופן עצמאי או בעזרת אנשי מקצועי חיצוניים. לאחר שפותחים עוסק אפשר להתחיל לעבוד בתור פרילנסרים ולקבל תשלום על עבודות. כמובן שבהתאם למקצוע ולשירותים שרוצים לספק צריך לדאוג להקים את המערך המתאים. למשל פרילנסר צלם שמתחיל לעבוד לראשונה באופן עצמאי יצטרך אולי לדאוג לסטודיו, ציוד צילום וכן הלאה.

 

למי זה מתאים?

עבודה כפרילנסר מתאימה לאנשים המעריכים גמישות ואוטונומיה בעבודתם. הפרילנסרים האידיאליים הם בעלי מוטיבציה גבוהה, משמעת עצמית ויכולת לנהל את הזמן שלהם ביעילות ללא פיקוח חיצוני. נוסף לכך הם צריכים להיות בעלי כושר ארגון טוב ויכולת להתמודד עם מספר פרויקטים ודד ליינים בו זמנית. פרילנסרים צריכים הרבה פעמים להיות פרואקטיביים בחיפוש הזדמנויות ובשיווק השירותים שלהם, ולכן הם גם צריכים יכולות תקשורת והצגה עצמית. מי שפורח בסביבה דינמית ובלו״ז פתוח ונהנה מהאתגר של משימות עבודה מגוונות, סוג עבודה כזה בהחלט יכול להתאים לו.

 

3 סוגים של פרילנסר

  • פרילנסרים המועסקים בחברה: האפשרות הראשונה של עבודה כפרילנסרים היא סוג של שילוב עם עולם העבודה כשכירים. הכוונה כאן היא שעובדים ממש בחברה כלשהי (בין אם מהמשרדים שלה, מרחוק או שילוב של השניים), רק שההתנהלות מולה היא בתור פרילנסרים ולא בתור שכירים. כלומר, אין בין הצדדים יחסי עובד מעביד והפרילנסר הוא נותן שירות חיצוני לחברה. בפועל, אותו עובד יכול גם להיות חלק אינטגרלי מהחברה, להכיר את העובדים, להיות חלק מהצוות ולהרגיש ממש כמו עוד עובד במשרד.
  • פרילנסרים במשרה חלקית: פרילנסרים במשרה חלקית נותנים אחוז מסוים של עבודה ללקוח אחד ובעצם עובדים במשרה חלקית אצלו. אפשר לשלב עם עבודה באחוזי משרה נוספים מול חברות ולקוחות אחרים.
  • פרילנסרים במשרה מלאה: פרילנסרים במשרה מלאה בעצם עובדים באופן בלעדי מול לקוח אחד באחוזי משרה מלאים. כל פרילנסר יכול למצוא את שילוב העבודה שמתאים לו, מה שמוביל אותנו לדבר על היתרונות הרבים של עבודה כפרילנסר.

 

4 יתרונות מרכזיים

  • עצמאות: היתרון הראשון ואולי הגדול ביותר הוא העצמאות. פרילנסרים יכולים להחליט מתי יעבדו, עם מי יעבדו וכמה יעבדו במהלך השבוע. כמובן שמול הלקוחות צריך לעמוד בזמנים ובהתחייבויות. משום שמדוע סביבת עבודה נעימה היא חשובה, פרילנסרים יכולים גם להחליט מאיפה הם יעבדו ולגוון את סביבת העבודה שלהם, וכך לייצר לעצמם סביבת עבודה בהתאמה אישית.
  • אפשרות שילוב: פרילנסרים אינם מחויבים ללקוח או לפרויקט אחד ויכולים לשחק עם העבודה שלהם לפי הנוחות. אפשר לשלב עבודה עם מספר לקוחות שונים ואפילו לשלב עם משרה חלקית בתור שכירים.
  • ניהול הזמן הוא בשליטתך: כשעובדים כשכירים חייבים להתיישר עם שעות העבודה של הארגון. פרילנסרים לעומת זאת יכולים להחליט בדיוק מתי נוח להם לעבוד לפי האילוצים שלהם. הם לא חייבים לעבוד "בשעות העבודה הרגילות", אלא הם יכולים לעבוד לדוגמה דווקא בשעות הערב, כל עוד יודעים לנהל את זמן העבודה בצורה נכונה ולא לפספס דד-ליינים ומחויבות ללקוחות.
  • משתלם למעסיקים: אין בהכם עבודה עם פרילנסרים יחסי עובד-מעביד. לא צריך לשלם פנסיה, ביטוח בריאות, ימי חופש וכו'. אפשר לראות שהרבה מאוד חברות ועסקים מעדיפים לעבוד עם פרילנסרים על פני עובדים שכירים בשל כך.

 

4 חסרונות מרכזיים

  • היעדר תשלום דמי אבטלה וימי חופשה: חייבים להביא בחשבון שבניגוד לשכירים, פרילנסרים אינם זכאים לזכויות בסיסיות כמו ימי מחלה או חופשה. כלומר שאם בוחרים לקחת יום חופש או מחלה, הוא יהיה לגמרי על חשבוננו.
  • סביבת העבודה: אנשים שעובדים כשכירים נהנים מהמשרד וסביבת העבודה של המעסיקים, בעוד פרילנסרים צריכים למצוא פתרונות לעצמם. יש כאלו שעובדים מהבית ואחרים מחפשים פתרונות יצירתיים כמו ישיבה בבתי קפה, או מתיישבים בחללי עבודה משותפים כמו חללי עבודה בראשון לציון או חללי עבודה בנתניה של דוגדר המאפשרים עבודה בתעריפים נוחים, לפי שעה וללא התחייבות.
  • היעדר יציבות תעסוקתית: פרילנסרים מייצרים את העבודה של עצמם. בתקופות מסוימות הם יכולים להיות מוצפים וליהנות מהכנסה יציבה, אך בזמנים אחרים העבודה עשויה להיות דלה, ואלו תנודות שעשויות בהחלט לפגוע בהכנסה החודשית של הפרילנסר.
  • בירוקרטיה: בניגוד לשכירים, פרילנסרים אחראיים באופן מלא על דיווח למס הכנסה ולמע״מ ועל התשלום לגופים האלה ולביטוח הלאומי. נוסף לכך הם צריכים להגיש דו״ח שנתי מדי שנה וזוהי בירוקרטיה שלא כולם יודעים או אוהבים לעשות. כדאי לדעת שתמיד אפשר להיעזר ברואה חשבון או ביועץ מס שיעשה זאת בשבילנו.

 

לסיכום

עבודה כפרילנסר, באופן בלעדי או בשילוב עבודה כשכיר, היא אופציה מעולה לרבים משום ששיש לה לא מעט יתרונות. היא מתאימה בעיקר למי שיש משמעת עצמית, יכולת שכנוע ומוטיבציה. פרילנסרים באזור המרכז? זה הזמן להכיר את מתחמי העבודה של דוגדר בנתניה ובראשון לציון המציעים אזור עבודה נוחים ומעוררי השראה, פינת קפה ומטבח מאובזר, מקומות מנוחה ועוד מגוון יתרונות. מזמינים אתכם לקפוץ בהזדמנות ולהכיר מקרוב.

תפריט
דילוג לתוכן